O tym, jak podnieść odporności organizmu zimą i nie dać się przeziębieniu opowiadała dr n. farm. Magdalena B. Skarżyńska z Instytutu Narządów Zmysłów w najnowszym programie red. Adama Gizy „Info Med”, który został wyemitowany 17 grudnia 2022 r. w TVP Info.
Zimą nasz organizm częściej niż w innych porach roku jest narażony na ataki wirusów, w tym jakże częste przeziębienie. Dlatego tak ważne jest podniesienie odporności organizmu. Jak to zrobić?
- Jeśli chodzi o budowanie odporności organizmu, to kluczowych jest kilka czynników. Pierwszy, to odpowiednia dawka snu. Drugi, unikanie stresu. A trzeci, odpowiednia dieta. Odpowiednia, czyli taka która spełnia podaż mikro- i makroelementów w pełnym zakresie – mówi dr n. farm. Magdalena B. Skarżyńska.
Właściwy poziom witamin jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Organizm nie jest w stanie syntezować ich samodzielnie, więc musimy mu je dostarczyć z dietą. A w przypadku zbyt niskiego ich poziomu – z lekami lub suplementami diety.
- Najważniejsze jest sprawdzenie przede wszystkim poziomu żelaza w naszym organizmie. Jeśli mamy go za mało, należy go suplementować. Powinniśmy też zwrócić uwagę na suplementację witaminy D – dodaje ekspertka.
Najlepiej wykonać badania i sprawdzić, jaki mamy poziom witamin oraz mikro- i makroelementów we krwi.
- Jeśli występują niedobory innych witamin, należy się skonsultować z lekarzem – radzi dr n. farm. Magdalena B. Skarżyńska.
Na kwestię suplementacji witaminy B12 oraz żelaza szczególnie powinny zwrócić uwagę osoby, które ograniczają jedzenie mięsa lub go unikają. To właśnie w mięsie zawartość tych składników jest szczególnie wysoka.
Przed zakupem odpowiedniego preparatu warto dowiedzieć się, czy jest to suplement diety, produkt leczniczy czy wyrób medyczny oraz sprawdzić zawartość cukru.
- Jeśli już musimy, wybierzmy te, które mają bardzo małą zawartość cukru – mówi dr n. farm. Magdalena B. Skarżyńska. - Zdecydowanie bardziej niż suplementy diety polecam leki – dodaje.
Ekspertka INZ wskazywała także, że nadmiar tych substancji może być szkodliwy dla zdrowia i skutkować hiperwitaminozą.
- Hiperwitaminoza jest niebezpieczna przede wszystkim dla osób, które suplementują w bardzo dużych ilościach witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, czyli witaminy E, A, D i K. Z tymi witaminami powinniśmy uważać i jeżeli mamy takie wskazanie, suplementować tylko i wyłącznie pod nadzorem lekarza lub farmaceuty.